None

Unieke samenwerking IDC en SMA
Dutch Naked Bike

Sandra, Tristan, Hennie

Het IDC en de SMA, twee wegraceorganisaties, die beiden de afgelopen jaren hun sporen verdiend hebben en nog steeds verdienen binnen de Nederlandse motorsport, gaan een unieke samenwerking aan. Het belangrijkste doel van de samenwerking; het stimuleren van ‘jong’ wegracetalent om te gaan racen in de nieuwe Dutch Naked Bike klasse.

Onlangs maakte de International Dutch Championship -organisatie (IDC) de komst van een nieuwe wegraceklasse bekend, de Dutch Naked Bike klasse. Met de komst van deze nieuwe klasse hoopt de IDC-organisatie nieuw wegracetalent aan te trekken, wegracetalent dat op een relatief ‘goedkope’ manier kennis kan maken met de wegracesport en deel kan nemen aan volwaardige races op het TT Circuit Assen.

Na het horen van dit nieuws nam de SMA (Stichting Motorwegraces Assen) contact op met de IDC-organisatie. De SMA, één van de meest gerenommeerde en meest ervaren organisaties van motorevents in Nederland, is momenteel weliswaar zelf niet meer actief als organisator van races maar nog wel steeds begaan met het wel en wee van de Nederlandse wegracesport. De SMA beseft als geen ander dat het interesseren, en het mogelijk maken dat nieuwe rijders weer de weg weten te vinden naar de Nederlandse motorsport, van het grootste belang is voor de continuering van de sport in ons land. Zij beseft echter ook dat het financiële aspect zwaar meeweegt om de beslissing te nemen om aan motorraces te gaan deelnemen.

De introductie van de nieuwe Dutch Naked Bike klasse klonk de SMA dan ook als muziek in de oren en aangezien de SMA nog kan beschikken over de nodige financiële middelen wil men graag haar steentje bijdragen en de coureurs die zich inschrijven voor deze nieuwe competitie ondersteunen en een steuntje in de rug geven middels een financiële bijdrage.

De IDC-organisatie en de SMA hebben elkaar in deze dan ook gevonden en onderling besloten om een unieke samenwerking aan te gaan. Een samenwerking waar de SMA als belangrijkste doel heeft dat de financiële middelen die men beschikbaar stelt rechtstreeks ten goede dienen te komen aan de deelnemende coureurs.

Zoals de IDC-organisatie al heeft gecommuniceerd bedraagt het inschrijfgeld in 2023 voor deelname aan de Dutch Naked klasse respectievelijk € 255,00 (tijdens een type 3 dag*) en € 285,00 (tijdens een type 2 dag*) op het TT Circuit Assen. De SMA zal door de genoemde samenwerking hiervan nu een substantieel deel voor haar rekening nemen en wel € 85,00 per wedstrijddag. Hiermee gaat het voordeel volledig naar de deelnemende coureur die hierdoor respectievelijk € 170,00 of € 195,00 hoeft te betalen voor de inschrijving. Hiermee ondersteunt de SMA alle deelnemende coureurs in 2023 met maar liefst € 600,– per seizoen.
* Verschil type 3 en type 2 dag is dat het toegestane daggemiddelde van het geluidniveau op een type 3 dag minder hoog is dan op een type 2 dag.

Dutch Naked Bike klasse

Het programma voor de nieuwe Dutch Naked Bike klasse bestaat in 2023 uit een zevental races welke verreden worden binnen het IDC-programma. De trainingen en races zijn allemaal op één en dezelfde dag zodat men op zaterdagochtend aan kan rijden en na afloop van de race op zaterdagavond weer huiswaarts kan keren. De verblijfskosten zijn hierdoor beperkt. In eerste instantie zal de Dutch Naked Bike klasse een combi klasse vormen met de reeds bestaande Dutch ProClass 600. Wel zal er na afloop een afzonderlijke huldiging zijn en hebben beiden categorieën een eigen klassement.

Zowel de SMA als ook de IDC-organisatie hebben echter goede hoop dat Dutch Naked Bike klasse gaat uitgroeien tot een eigen en volwaardige klasse, dit gezien de betaalbaarheid van de motoren en de forse financiële ondersteuning op het inschrijfgeld welke direct in het voordeel is van de coureur.

Meer info en technisch reglement: Technisch reglement Dutch Naked Bike

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen van de IDC-organisatie door middel van de IDC nieuwsbrief?
Klik dan op deze link: Aanmelden IDC nieuwsbrief